Saç Derisi

Saç Derisi

İnsanda, baş üzerinde önden yüz, arkadan ise ense ile sınırlanan ve saç biten bölge saç derisi olarak adlandırılır.

Saç derisi ve cilt benzer yapıdadır. Saç derisi kafatasını kaplayan deridir ve vücudun diğer kısımlarını kaplayan deriden daha fazla kılcal damar, sinir, yağ ve ter bezlerine sahiptir. Saç derisi 100 000 -150 000 kıl kesesi olarak görev yapan saç foliküllerinden oluşur.

Saçlı deri yüzeyden derin tabana doğru 5 tabakadan oluşmuştur. Bu tabakalar

1- Deri

Saçlı derinin en yüzeysel tabakası olan deri başın arka bölgesinde çok kalın iken, ön bölgede en ince halini alır. Kalınlık 8 ile 3 mm. arasında değişir. Deri tabakası içinde saç, yağ bezleri ve ter bezleri bulunur.

2- Deri altı 

Deri  altı tabaka yağ dokusundan zengindir. Kilo alıp verme ile saçlı derideki yağ dokusu miktarında değişme görülmez.  Deri sağlamlığını oluşturan fibröz bölmelerden zengin olduğundan  daha dirençli  yapıdır. Saçlı derinin yatay seyreden büyük damarları ve sinirler deri altı yağ dokusunun alt seviyelerinde seyreder.

3- Destek tabaka (Aponeurosis ) 

Saçlı derinin üçüncü tabakası Adele ve Adele devamı olan sert tabakadan oluşur.

4- Gevşek bağ doku tabakası 

Dördüncü tabaka ise gevşek bir yapıya sahiptir. Bu tabaka üstünde bulunan üç tabaka tek tabaka halinde kolaylıkla ayrılabilir.

5- Kemik dış örtü tabakası ( Pericranium )

Gevşek tabaka altındaki tabaka kemiğe sıkı olarak yapışmıştır. Kemiğin büyümesi, kalınlaşmasını  ve onarımını sağlar.

Cilt, 3-3,5 kg ağırlığıyla vücudun en ağır, 1,5-2 m2 alanıyla en geniş organıdır. %70’i su, %30 u organik materyalden oluşur. Cilt pH ının normal değeri 5,5-6 arasında değişmektedir. Derimiz, dıştan içe doğru Epidermis, Dermis ve Hypodermis olmak üzere 3 katmandan meydana gelir.

Epidermis 

Dış tabakası Keratin(korun) dir. Ölü hücrelerden oluşur. Bunlar dökülerek kepek yapar. Korun altında canlı hücrelerden oluşan malpighi tabakası bulunur. Bu tabakanın hücrelerinde Melanosit pigment bulunur ve deriye rengini verir. Vücudu ısı ve soğuktan korur.

Alt deri (dermis) 

Duyu hücreleri, ter bezleri, sinir uçları, Kılcal kan damarları, kıl kökleri, dokunma cisimcikleri bulunur. Görevi: Vücudun ısı, ter, su dengesini sağlamak, dış etkilerden korumak dokunma, basınç, acı duyularını algılamaktır. Duyu cisimcikleri dokunma, ağrı, basınç, sıcaklık gibi duyuları algılar. Sinirlerle beyinin ilgili bölgelerine aktarılır. Sevinç, korku, heyecan, soğuk hava etkisi ile deri sinirleri kıl kaslarının kasılmasını ve kılların dikleşmesini sağlar.

Deri altı (Hipodermis) 

Derinin en alt tabakasıdır. Cildi daha derindeki kaslarla kemiklerden ayırır. Apidosit denilen, yağ hücrelerinin meydana getirdiği yağ kümeciklerinden meydana gelir. Besin ve enerjinin depolandığı yerdir.